Testsprängningar vid gamla dagbrottet i Svappavaara.

Explosioner i Svappavaara

Efter 24 år av tystnad mullrar det från det gamla dagbrottet i Svappavaara igen. På torsdagen klockan 18.30 avlossades den historiska salvan.

- Det är kul att det börjar hända nåt i byn. Alla är väldigt nyfikna och positiva till det äntligen börjar smälla i dagbrottet igen, säger Stig Fjellborg, forskningsingenjör vid LKAB.

Men det här har inget att göra med Minelcos planer på att återuppta malmbrytningen i det gamla dagbrottet. Nej, Svappavaara har blivit en forskningsgruva.

Det är väldigt svårt att vid sprängningar under jord se vad som händer vid smällen. Därför testar man nu i dagsljus.

- Försök av det här slaget har aldrig tidigare gjorts någonstans i världen, säger Mats Olsson bergsingenjör på forskningsorganisationen Svebrec.

Testerna går till på precis samma sätt som skivrasbrytningen i LKABs underjordsgruva. Resultatet ska användas till att göra sprängningarna bättre.

- Varje liten förbättring betyder väldigt stora pengar för LKAB att tjäna, så det är väldigt viktigt att vi lyckas, säger Mats Olsson.

Det är mängder med saker man nu kan få reda på som är omöjligt att mäta vid explosion under jord. Till exempel med vilken hastighet hela berget rör sig och vad som är rätta laddningsmängden.

I tre veckor kommer det att dundra i Svappavaara. Sen drar analysarbetet igång på allvar.

- Ser det bra ut fortsätter vi nästa sommar med mer avancerade försök, säger Stig Fjellborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista