Ny gruva kan ge minst 50 jobb

Lundin mining vill öppna en gruva i Sandträsk i södra delen av Arvidsjaurs kommun. Planerna är att öppna ett dagbrott och att komma igång 2011.

Lundin mining har borrat i området kring Sandträsk i den södra delen av Arvidsjaurs kommun i 10-11 år. Nu har bolaget ansökt hos Bergstaten om tillstånd att få påbörja förberedelserna för att öppna en gruva. Får företaget tillstånd kan brytning av företrädesvis zink, men också koppar, guld och silver påbörjas 2011. Det blir i så fall ett dagbrott.

- Det kan bli femtio jobb i gruvan, och dessutom jobb i verksamheterna omkring, uppger informationschefen Catarina Ihre vid Lundin mining.

Hon vill dock inte spekulera så mycket mer, utan säger att de måste titta på utvecklingen av metallpriserna och lönsamheten.

- Vi kommer att bestämma oss inom ett par år om vi ska starta brytning i en gruva i Sandträsk, Arvidsjaur eller, säger Catarina Ihre.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista