Olle Lindström (m), kommunalråd i Boden.

"Gnetande" bakom Bodens vinst

Bodens kommun har vänt minus till plus och hamnar i topp när det gäller intäkter per invånare jämfört med andra kommuner i landet.

Men trots moderat kommunalråd prioriteras inte skattesänkningar på det kommunala planet. Olle Lindström vill nu satsa klokt och menar att det är hårt arbete som ligger bakom det positiva resultatet, efter år nedläggningar av offentlig verksamhet.

– Det gjorde ju att vi satsade väldigt mycket på nya etableringar inom handeln, tjänstesektorn och den inustriella sektorn. Och det är klart att det har påverkat kommunen som helhet. Men när det gäller resultatet för kommunens verksamhet så gäller det att se realistiskt på ekonomin och vara försiktig med våra utgifter. Så det är ett gnetande som gett denna förbättring säger Olle Lindström.

Bodens kommun hamnar på fjärde plats i landet med nästan 8 000 kronor per invånare i överskott för 2006, i motsats till många andra Norrlandskommuner som ligger i botten.

Totalt gick Boden plus med 58 miljoner, och till detta ska läggas engångsintäkter från bland annat försäljning av mark.

Bodens moderata kommunalråd Olle Lindström säger att man jobbat hårt med att få ordning på ekonomin och är glad att man lyckats. Men det är inte skattesänkningar som nu ligger närmast till hands, utan istället satsningar inom olika områden.

– Det är inte aktuellt det närmaste året. Men skulle det visa sig att vi kan satsa ordentligt på det prioriterade områdena; omsorgen och utbildning, och ändå har stora överskott, då kan det ju tänkas att vi kan sänka skatten något i slutet av mandatperioden.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Kommunernas resultat 2006

Kommunerna som gick bäst
(resultat per invånare)

Linköping 27 850 kr

Kristianstad 13 446

Burlöv 12 561

Boden 7 851

Lidköping 4 976

Kommunerna som gick sämst

Sorsele -3 714

Överkalix -2 425

Malå -484

Mullsjö -470

Norberg -301

Källa: SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista