Ann-Christin Svensson, begravningsentreprenör i Luleå.

Fler väljer att begravas borgerligt

Allt fler begravs borgerligt istället för kyrkligt. Förra året var cirka sju procent av begravningarna i Sverige borgerliga, vilket är nästan en fyrdubbling under en period på tio år.

Luleå begravningsbyrå har hand om ungefär två borgerliga begravningar i månaden, och också här märks ökningen av, säger begravningsentreprenören Ann-Christin Svensson.

– För några år sedan var det en diskussion om hur mycket det kostar att vara med i Svenska kyrkan och då var det ganska många som gick ur kyrkan. Kanske man inte förstod konsekvenserna av det när det gäller begravningar, att man inte kan ha en kyrklig begravning.

Hon säger också att det spelar in att allt fler människor har varit på borgerliga begravningar och ser att de går att utforma mer fritt med eget val av musik och dikter till exempel.

– Man lägger upp programmet som man vill. Man ser att det kanske blir en friare ritual än i kyrkan men att man ändå kan göra det till en värdig begravning.

Ofta hålls begravningarna i ett kapell, hemma eller i en hyrd lokal, som till exempel Folkets hus, eftersom de inte får hållas i kyrkan. Det är inte heller nån präst med, och vill man ha en organist får man de anhöriga betala för det själva

Ann-Christin Svensson tror att ännu fler kommer att vilja ha en borgerlig begravning i framtiden.

– Vi märker att det kommer in mycket idéer. Man är inte så traditionsbunden som man var förr. Då gick man till kyrkan och var van att det var på ett visst sätt. Idag lär sig ungdomar att tänka själva och planera i skolan redan, och jag tror att det påverkar oss som människor också.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista