Samarbete med bärbransch ska ses över

Migrationsverket ska se över samarbetet med bärbranchorganisationen SBIF. Anledningen är de brister ett av medlemsföretagen har i boendet för sina plockare. SBIF är garant gentemot migrationsverket att medlemsföretagen följer de regler som finns och därmed får arbetstillstånd för sina plockare. Men efter den senaste tidens händelser ska samarbetet ses över.

Skogsbärbranchens intresseförening SBIF har fyra medlemsföretag som får bjuda in utländska bärplockare. För att plockarna ska få arbetstillstånd av Migrationsverket krävs att företagen är godkända av SBIF. Men SBIF:s ledning består i sin tur av företrädare från de fyra företagen. Så i princip blir det så att de godkänner sig själva. Men till det har inte Migrationsverket någon kontroll. Migrationsverket kontrollerar alltså inte SBIF hur de sköter kontrollerna och varför det är så har Peter Fylking avdelningsdirektör på Migrationsverket någon förklaring till.

– Jag vet inte varför det har blivit på det här sättet. Vi får följa upp det vid vår årliga uppföljning av verksamheten och det är möjligt att vi får omvärdera det här sättet att försöka styra upp verksamheten, säger Fylking.

Anledningen till att Skogsbärbranchens intresseförening, SBIF, själva fick bestämma reglerna som sedan Migrationsverket accepterat utan att senare kontrollera förklarar Peter Fylking bland annat med bristande resurser.

– De var också den enda samtalsparten som fanns och de hade formerat sig för att försöka ordna upp verksamheten så att de utländska bärplockarna inte for illa. Vi från Migrationsverket har inte möjlighet att ha direktkontroll på de företag som engagerar sig i branschen, säger Peter Fylking avdelningsdirektör på Migrationsverket.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista