Egen arbetsförmedling för akademiker

Luleå är en av sex orter i Sverige där akademikerförbunden för jurister, civilingenjörer, ekonomer och ingenjörer har startat eller planerar att starta egna arbetsförmedlingar. De här orterna har valts ut för att där finns flest akademiker.

Under måndagen startar en förmedling i Linköping, i november är det dags i Stockholm, och i december ska arbetsförmedlingar öppna i Umeå och Luleå. I Göteborg och Malmö är arbetsförmedlingarna för akademikerna redan igång.

– Det finns ett behov av den här typen av tjänst både i landet och i Norrbotten, säger Hanna Bernheim som är projektledare för juristförbundet Juseks akademikerförmedling.

Louise Eriksson, som pluggar ekonomi på Luleå tekniska universitet, tycker att det kan finnas fördelar med en särskild akademikerförmedling.

– Det som är bra är att om det är bara akademiker inom förmedlingen så företag som inte släpper lediga jobb till den vanliga Arbetsförmedlingen kanske släpper de lediga jobben till den med bara akademiker.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

I samarbete med:
»

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista