Peter Segerström prisades av kungen.

Rovdjursforskare prisades av kungen

Rovdjursforskaren Peter Segerström, från Vaikijaur utanför Jokkmokk, tog under måndagen emot Världsnaturfondens Jihdepris på 50 000 kronor ur kungens hand. Han belönas för sitt fältarbete i de skandinaviska rovdjursprojekten i Norrbottens fjällvärld som är mycket framgångsrika internationellt. Prisutdelningen ägde rum på Ulriksdals slott i Solna utanför Stockholm.

Peter Segerström har 25 års erfarenhet som fältansvarig för rovdjursprojekten i Norrbotten. Han har följt järv, lodjur, björn och tidvis också varg både i norra Sverige och Mellansverige.

Prismotiveringen lyder:

”I spänningsfältet mellan rovdjursvänner och rovdjursmotståndare - där social kompetens kombineras med smidighet, djärvhet, överlevnadsförmåga och oräddhet för strapatser - har rovdjursforskaren Peter Segerström från Jokkmokk blivit ett respekterat och omtyckt namn. Peter Segerström har en svårslagen erfarenhet av verklig forskning i fält med en världsledande forskningsmetodik. I metodiken ingår infångande av 300 kilos björnhannar, framgrävande av järvungar i rasbsranter och långa perioder i fjällen för att studera arternas beteende.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista