Arbetsförmedlingen flyttar ut på nätet

Just nu provar 50-talet unga arbetslösa hur det är att få hjälp av arbetsförmedlingen i så kallade jobbklubbar på Internet. Istället för att gå till arbetsförmedlingen för att få svar på frågor om hur man ordnar jobb, så finns arbetsförmedlare tillgänliga på hemsidan Lunarstorm.

18-åriga Jessica Persson i Piteå ser en del fördelar med att få hjälp i en jobbklubb på Internet.

- Det går snabbare att få svar och kontakt här än hos vanliga arbetsförmedlingen. På Lunarstorm heter jag sprallmaja, säger hon.

Idag väntar Jessica på en tid hos frissan och passar på att logga in på Lunarstorm, på stadsbiblioteket i Piteå. Hon har fått svar på ett mail från en av coacherna som hjälper henne att formulera ett optimalt CV.

- Jag har ändrat i rubrikerna och gjort om min meritförteckning till kronologisk ordning, berättar hon.

Arbetsförmedlingen har testat att coacha på jobbklubbarna i två veckor, och de hoppas nu att det här kommer fortsätta så att fler unga kan vara med. 50 stycken unga arbetslösa får den här hjälpen i dag.

Jessica tycker det kan vara lättare att formulera sig i ett e-post meddelande ibland. Om arbetsförmedlare ska fortsätta finnas tillgängliga på Internet borde det också vara möjligt att ringa dem, anser hon.

Arbetsförmedlaren Lars Lundqvist i Luleå är en av dem som håller i en av jobbklubbarna. Han är nöjd så här långt.

- Det har gått jättebra. Det är ett kompliment, säger han.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista