Tommy Nyström (s) kommunalråd, Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Gällivare har fått bygga om kontaktnätet

Valet 2006 innebar att den borgerliga alliansen tog över regeringsmakten. För de kommuner som leds av socialdemokraterna innebar det att de direkta regeringskontakterna försvann. Enligt Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström betyder det att nya kontakter måste skapas.

- Framför allt är det besvärligare nu. Nya kontakter måste skapas på alla håll och kanter. Jag har en kontakt kvar på regeringskansliet, en tjänsteman som har jobbat under flera regeringar och som jag har bra kontakt med, beättar Tommy Nyström (s), som är kommunalråd i Gällivare.

Hur påverkas det kommunala politiska arbetet när det blev en borgerlig regering?

- Det ska ju vara så att den nya regeringen tar samma ansvar när det gäller många av frågorna, säger han.

I allt gör de inte det när det är olika ideologiska frågor, men än så länge har inte Gällivare kommun haft så mycket att tänka på mot regeringen.

- Det mesta svävar på hemmaplan där vi har en stark majoritet, konstaterar Tommy Nyström.

Både Malmberget och Kiruna står inför stora förändringar i samhällena när LKAB:s gruvbrytning expanderar. I och med det bildades under den socialdemokratiska regeringen den så kallade Malmfältsgruppen. Den består av regeringsmedlemmar, tjänstemän, representanter från LKAB, samt kommunalråden från Kiruna och Gällivare. Arbetet försvåras något av att det sedan valet nu är nya människor som ska informeras.

- Nu fick vi informera dem på nytt eftersom de inte var insatta i läget. Det vi saknar av den här gruppen är att de kommer upp och besöker oss, säger han.

Tommy Nyström är förhoppningsfull inför arbetet med Malmfältsgruppen eftersom LKAB och kommunerna arbetar tillsammans mot ägaren som är staten för en eventuell finansiering beträffande samhällsförändringarna. Hittills har inte regeringsskiftet heller inneburit någon skillnad i Malmfältsgruppens arbete, tycker Tommy Nyström.

-I  kontakten mot regeringen kontra Malmberget, har vi inte märkt någon större skillnad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista