Björnar undviker människor

Björnstammen ökar, i dag beräknas stammen uppgå till mellan 2 300 och 2 900 djur där de flesta finns i landets mellersta delar. Men trots att antalet ökat de senaste åren är det få som sett en björn. Inte ens älgjägare i björnrika områden kan särskilt ofta berätta om björnmöten. Forskarna tror sig nu ha en förklaring till det, nämligen att de flesta björnmöten sker, utan att människor är medvetna om det.

Det är slutsatsen i ett examensarbete av Bjørn Erik Pedersen vid Universitetet for Miljø og Biovitenskap i Norge. Studien, som är en del i ett större forskningsprojekt, har genomförts i Dalarna. Resultaten visar att björnar aktivt undviker kontakt med oss människor.

Redan på långt håll uppmärksammar björnen en person som närmar sig medan människan i regel går vidare, utan att vare sig ha sett eller hört något. Endast björnen har upplevt ett möte. Det uppger SLU i ett pressmeddelande.

Forskningen visar att björnar normalt reagerar på två sätt i den här situationen:

Björnen håller sig stilla, låter människan passera och lämnar sedan platsen och det andra är att björnen går undan, utan att visa sig.

I försöken har björnar utrustade med GPS-sändare fått möta människor i skogen, även de försedda med sändare. Alla rörelser och förflyttningar registrerades i detalj. På 250 m håll reagerade björnarna - antingen letade de upp ett mera skyddat ställe på platsen eller så började de röra sig bort från människorna. De flesta björnarna stannade där de var.   

Först när försökspersonerna kom riktigt nära, i genomsnitt 40 meter, tog björnarna till flykten. Vid endast två tillfällen, alltså i mindre än i 10 procent av försöken, fick forskarna se björnen. Trots att de kom så nära visade björnarna aldrig något aggressivt beteende. De björnar som blev störda förflyttade sig i genomsnitt 700 m innan de stannade upp på nytt.

Försöken kommer att fortsätta under 2008 och 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista