Ändrade jaktregler i fjällen

Länsstyrelsen ändrade på tisdagseftermiddagen i regeltexten för småviltsjakt i fjällen. Jägarna ska kunna köpa dygnskort till flera kommuner samtidigt. Det här efter att SVT:s Nordnytt avslöjat att höga LKAB-chefer och styrelsemedlemmar fått köpa såna jaktkort.

Hos jaktkortsåterförsäljarna har jägarna bara kunnat köpa dygnskort som gäller inom en enda kommun. Man var tvungen att viltrapportera innan man kunde köpa ett nytt kort för en annan kommun.

Men igår berättade SVT:s Nordnytt att det gjorts ett undantag. När höga chefer och styrelsemedlemmar i LKAB skulle ut på småviltsjakt för en tid sen ville de jaga i både Jokkmokk och Gällivare vid samma tillfälle. Först fick de nej från kortsäljaren. Men sen fick de ja från länsstyrelsen.

Landshövding Per-Ola Eriksson förklarar varför länsstyrelsen idag förtydligar regelsystemet, som han uttrycker det.

– Det kan tänkas att det varit otydligheter och missförstånd. Men vi rättar nu till det och förklarar vilka regler som ska gälla.

Landshövdingen säger att det var helt rätt att LKAB-cheferna och styrelsemedlemmarna fick köpa jaktkort till två kommuner samtidigt.

– Jag har tolkat reglerna som att det är okej, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista