I Östersjön och i många insjöar råder obalans mellan näringsämnena kväve och fosfor. Foto: Nora Adelsköld

Brist på kväve i blommande sjöar

I näringsrika insjöar och i Östersjön blommar algerna kraftigt under varma somrar. Det rör sig framförallt om så kallade blågröna alger. En del av dessa kan bli giftiga för människor och djur, men vanligtvis bara när de massutvecklas. Blågröna alger utvecklas ofta kraftigt när näringsämnet nitratkväve tar slut medan fosforhalten fortfarande är hög.

Forskare vid SLU har följt nitratkvävehalterna i hundra europeiska sjöar. De kunde tydligt se hur kvävehalterna på vårarna återverkade på somrarnas halter.

Vidare visade nitratkvävehalterna på vårarna en starkt nedåtgående trend i norra Europas sjöar. Minskningen av kvävehalten har gått oväntat fort.

Denna obalans måste enligt forskarna åtgärdas för att risken för blomningar av potentiellt giftiga alger ska minska. Därför är det mycket angeläget att förstärka insatserna för att minska fosforhalter i sjösystem med höga fosforhalter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista