1 av 2
Gruvdriften byggs ut i i Malmfälten, bl a i Kiruna.
2 av 2
Tommy Nyström (s).

LKAB träffar regeringen om utbyggnad

LKAB kommer att träffa regeringen för att diskutera den fortsatta utbyggnaden av gruvdriften i Malmberget och Kiruna och få smidigare lösningar. Det framkom vid tisdagens möte i Malmfältsgruppen där regeringsrepresentanter, LKAB, tjänstemän och kommunalråden från Kiruna och Gällivare deltar.

En träff mellan staten och LKAB välkomnas av Tommy Nyström (s), kommunalråd i Gällivare.

– De vill väl komma till snabbare lösningar både med gruvdriften och samhällsansvaret och därför begär de att få träffa regeringen. Sedan återkommer de till oss efter det mötet, säger han.

Boverket har i en rapport bland annat lagt fram frågan om finansiering för flytten av Malmberget och Kiruna. I rapporten talas om en samordnad finansiering, något som Tommy Nyström håller med om.

Det talades också om att söka EU-finansiering till samhällsförändringarna i Malmberget och Kiruna.

– Eftersom Malmberget och Kiruna är de enda lönsamma järnmalmsgruvorna i hela Europa, så tycker Boverket att regeringen ska undersöka frågan om inte EU kan ställa upp med finansiering när det gäller stadsflytten. Det tycker vi är en jättebra grej, menar Tommy Nyström

Något löfte om detta från näringsminister Maud Olofsson (c) gavs inte men Tommy Nyström tar för givet att frågan kommer att tas med till regeringssammanträdena.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista