Efter en månad saknas fungerande scheman för bland andra Anna Oskarsson, Lina Åhl och Amanda Matti vid Välkommaskolan i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Kaos på gymnasieskolan i Malmberget

Sedan skolstarten för drygt en månad sedan råder kaos på Välkommaskolan i Malmberget. Fungerande scheman saknas i många klasser. Lärare saknas i vissa ämnen och eleverna är oroliga över att inte kunna komma i kapp med studierna. Nästa vecka lovar skolledningen att problemen ska vara lösta.

- Vi har aldrig fått någon information om varför vi inte har de här lektionerna och varför det har blivit som det har blivit. Jag tror ingen vet det, säger Lina Åhl som går andra året på gymnasiet i Malmberget och saknar information.

- Nu har det gått en månad sedan skolan började och vi har fortfarande inte haft alla lektioner, så vi har tappat tid som vi ska ha. Och vi måste fortfarande hinna göra lika mycket under skolåret så när ska vi hinna ta igen tiden, det blir jättetufft sedan, undrar Amanda Matti som går andra året i gymnasiet.

Eleverna har även själva arbetat med de högst preliminära scheman som finns idag. Men på schemat gapar ändå många och långa håltimmar mellan lektionerna. Vissa timmar saknas fortfarande på schemat och lärare är dubbelbokade och det innebär en del lärarlösa lektioner.

- Jag vet att det är jättemånga som saknar kurser och lektioner eller har för mycket av någonting, säger Amanda Matti.

- Vissa lärare vet inte ens om vilka klasser de ska ha och vissa klasser vet inte vilken lärare de ska ha, för det har inte matchat med schemat. Det står inte utsatt på schemat och det har varit enorma missar där, konstaterar Lina Åhl.

Problemen med schemaläggningen kulminerade i samband med en uppdatering av datorprogrammet som används. Hjälp tillkallades från företaget som skapat programmet. Men inte heller de lyckades lösa problemet. En del lärare har skrivit schema med den gamla metoden, papper och penna.

Gymnasiechefen Marianne Annersand lovar att i nästa vecka ska eleverna ha ett fastställt schema.

- I den information som har gått ut till personalen är det sagt vecka 40, vilket är nästa vecka, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

"Vissa lärare vet inte ens om vilka klasser de ska ha. Det är enorma missar."

Lina Åhl, Välkommaskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista