Vite hotar Älvsby kommun. Foto Carl Magnus Helgegren

Brister i arbetsmiljön i Älvsbyn

Arbetsmiljöverket ansöker hos länsrätten i Stockholm om att ett vite på 50 000 kronor ska dömas ut mot Älvsbyns kommun för att brister i individ- och familjeomsorgens lokaler.

Vid en inspektion i januari förra året uppmärksammades vissa brister i arbetsmiljön i individ- och familjeomsorgens lokaler. Vid ett uppföljande inspektion i augusti i år kunde Arbetsmiljöverket konstatera att Älvsbyns kommun inte hade uppfyllt en del av kraven på förbättringar som verket krävt, därför vill Arbetsmiljöverket att ett vitesbelopp ska utkrävas.

Kommunen hade inte vidtagit några åtgärder vid omsorgens lokaler för att förhindra att personalen utsätts för våld och hot från besökare.

Besökare kan fortfarande, efter att de blivit insläppta av personal vid andra avdelningar och obemärkt röra sig i på andra avdelningens i lokalerna vilket innebär risker för att personalen ska utsättas för hot och våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista