Flygövning försenar flygtrafiken på tre flygplatser i Norrbotten. Foto: Scanpix.

Flygövning påverkar flygtrafiken

Den militära flygövningen som pågår i övre Norrland påverkar den civila flygtrafiken i Norrbotten kraftigt. Vid Arvidsjaurs, Pajalas och Gällivares flygplatser kommer flygturerna att försenas, ändras eller helt ställas in.

Flyget i Gällivare drabbas av stora förseningar i trafiken mot Stockholm.

- Vi kommer att vara tvungna att försena flygen en hel del. Morgonflyget från Gällivare kommer att gå som vanligt, men när vi vänder på Arlanda runt klockan nio så kommer vi att bli försenade runt en och en halv timme, säger Ulf Grönlund, som är linjetrafikchef vid Nordic Regional som trafikerar Gällivare flygplats.

I Arvidsjaur har SkyWays lagt om sin tidtabell och även ställt in vissa flygturer. I Pajala har också tidtabellerna lagts om på grund av den militära flygövningen Nordic Air Link. Flyget till och från Kiruna och Luleå påverkas inte alls.

Enligt EU regler har passagerare rätt att begära ersättning för förseningar som är längre än två timmar och Ulf Grönlund tror att sådana krav kommer att komma.

- Det är alltid merkostnader. Kunderna har alltid rätt att ställa krav på oss, men vi kommer att hänvisa våra krav till Försvarsmakten i slutändan när vi får göra en summering, säger han.

Övningen äger rum i luftrummet från Umeå-Östersund i söder och upp till Riksgränsen i norr. Under delar av övningen är luftrummet över Gällivare, Arvidsjaur och Pajala flygplatser tidvis helt stängt för civil flygtrafik.

- Vi har inte tillträde till det här luftrummet under vissa tider på dagen. Nu stängs det alltså för reguljär trafik som då drabbar privatpersoner och kanske framför allt affärsresenärer, säger Ulf Grönlund.

Enligt Sara Burlage informationschef vid F 21 i Luleå är det uteslutande säkerhetsskäl som tidvis stänger luftrummet för civil flygtrafik.

- Av säkerhetsskäl kan den civila och militära verksamheten inte skötas på samma gång. Det är alltså säkerheten som ligger bakom Luftfartsstyrelsens beslut, säger hon.

Den militära flygövningen som startar på onsdagen kommer att pågå till och med torsdag nästa vecka med undantag för helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista