Konståkare uttagen till OS-talangprogram

Nu kan Norrbotten få en ny olympier. Det är 16-åriga Alexander Majorov som har blivit uttagen till Sveriges Olympiska kommittés talangprogram. Han är den enda som har blivit uttagen till detta program för vintersporter.

Redan i helgen börjar tävlingarna för Alexander Majorov som ska ner till Zagreb i Kroatien för att delta i en Grand Prix tävling. Det innebär att säsongen drar igång och även allvaret. Han tränar mellan två och fyra gånger per dag, sex dagar i veckan.

Just nu är i princip alla tävlingar är viktiga för Alexander Majorov för i Mars månad är det dags för VM i konståkning i Göteborg och det finns bara två platser till VM. En som redan är tillsatt av Sveriges bästa åkare Christoper Berntsson, men den andra platsen står mellan 19-åriga Andre Schulteiz och 16-åriga Alexander Majorov.

Men det var en ödmjuk Alexander Majorov som Sveriges radio Norrbotten träffade, han ville inte alls ta ut något i förväg och menade att han fortfarande är tvungen att träna hårt.

Alexander Majorov bor och tränar i Luleå där han tränas av sina föräldrar. Mamma Irina har hand om den koreografiska träningen medan pappa Alexander sköter hopp- och isträningen. Vid ungdoms-OS i Jaca i februari i år tog 16-årige Alexander silver. I nuläget finns inga planer på att familjen ska flytta, trots Alexanders framgångar.

Ida Björnstad, SR Norrbotten
ida.bjornstad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista