Länsstyrelsen ändrar jaktregler

I tisdags ändrades regeltexten så att jägare får lösa jaktkort i flera kommuner. Men om ett sånt jaktkort säljs går det inte att viltrapportera, vilket länsstyrelsen kräver.

Länsstyrelsens system för att lösa jaktkort är inte byggt för att jägare ska kunna lösa ett jaktkort men jaga i flera kommuner. 

- Nu måste systemet utvecklas för att lösa problemet, säger Jan Olov Westerberg miljöchef på länsstyrelsen.

I tisdags beslutade länsstyrelsen att ändra i regeltexten så att det blir möjligt jägare att lösa jaktkort i flera kommuner. Länsstyrelsen säger att det varit möjligt hela tiden men den information som kortförsäljarna hade fått innan sa att det inte var möjligt.

Därför hade många jägare som skulle jaga i området längs vägen till Nikkaluokta där gränsen mellan Gällivare och Kiruna kommuner går, blivit nekade möjligheten att jaga i de båda kommunerna.

Men nu har reglerna ändrats men då sätter datasystemet stopp för viltrapporteringen som anses viktig. Men nu har information gått ut till kortförsäljarna hur problemet ska lösas genom att de köper två kort i respektive kommun, vilket inte blir dyrare, men som gör att viltrapporteringen fungerar.

De problem som uppstått i år kommer att tvinga fram förändringar i systemet till nästa år.

- Det finns saker som måste utvecklas i datasystemet men vi hoppas också att länskortet ska återinföras då slipper vi denhär typen av problem, säger Jan-Olov Westerberg miljöchef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista