Kent Ögren (s), landstingsråd.

Privat vårdcentral kan lösa läkarbrist

För att lösa läkarbristen i Kiruna har landstinget planer på att privatisera delar av primärvården. Landstingsstyrelsen ska fatta beluta om en privat vårdcentral kring årsskiftet.

I dag jobbar bara 2,5 fasta läkare inom primärvården i Kiruna. Egentligen ska det vara tolv. Problemet med brist på läkare har funnits under många år. Men nu finns det alltså planer på att skriva avtal med ett privat företag för att avlasta landstingets två vårdcentraler.

- Den stora vinsten är att vi på ett snabbt sätt kommer att kunna lösa problemen vi har inom primärvården i Kiruna. Vi har bekymmer med läkarrekryteringen och arbetsmiljön där. Dessutom ger det oss möjlighet att i lugn och ro ta hand om de patienter som blir kvar inom vår egen verksamhet. Idag är det inte rimliga förutsättningar på vårdcentralerna i Kiruna, säger landstingsrådet Kent Ögren (s)

Primärvården i Kiruna har börjat jobba med ett underlag för upphandlingen.

Kent Ögren säger att privatisering är emot hans ideologi.

- Men samtidigt kan man hamna i situationer där man inte klarar att lösa problemet omedelbart, vilket vi skulle behöva göra i Kiruna. Då måste man vara öppen för andra lösningar och lämna den ideologiska delen, säger Kent Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista