1 av 2
Polisens avspärrningar vid gamla stationsbyggnaden som använts av bärplockarna. Foto: Maritha Mossberg.
2 av 2
Polisens avspärrningar vid stationsbyggnaden i Nattavaara. Foto: Maritha Mossberg.

Mord bland bärplockare i Nattavaara

Sent på onsdagskvällen larmades polisen till ett bärplockarboende Nattavaara, drygt fem mil söder om Gällivare, med anledning att en man i 20-årsåldern blivit knivskuren. När polis och ambulans anlände till platsen där det bor ett antal utländska bärplockare kunde de konstatera att den knivskurne mannen inte uppvisade några livstecken. En man i medelåldern har gripits för dådet.

I fastigheten där mordet skett bor ett antal tailändska bärplockare och polisen har spärrat av fastigheten och påbörjat den tekniska brottsplatsundersökningen.

- Vi är satta att bevaka och har dragit avspärrningsband runt fastigheten. Teknikerna från Luleå har kommit hit och påbörjat sitt arbete, säger Tore Nilsson Springare, polisinspektör i Gällivare.

Vid midnatt konstaterade läkare att den knivskurna mannen avlidit av sina skador. En man greps, misstänkt för gärningen som av jourhavande åklagare har rubricerats som mord.

Brottsplatsen är avspärrad och en undersökning av brottsplatsen, liksom förhör med den gripne och vittnen kommer att inledas under torsdagen. Polisen kommer också att utreda vilken realtion offret och gärningsmannen hade till varandra.

- Det är bärplockare som har bott här under sommaren och som fortfarande bor här. En buss har hämtat och kört dem till Gällivare och inkvarterat dem där, säger Tore Nilsson Springare, som uppger att det är ett stort antal utländska bärplockare som bott i huset.

De bilar och husvagnar som står parkerade utanför fastigheten har använts av bärplockarna, men omfattas inte av utredningen, enligt polisen.

- Avspärrningen kommer att vara kvar tills teknikerna är klara. Det kan vara avspärrat några dagar eftersom det är mycket att gå igenom. Det är en ganska stor fastighet, säger Tore Nilsson-Springare.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista