Uppvaktning hos näringsdepartementet

För en kort tid sedan skrev kommunalråden i Boden, Piteå, Luleå, Kalix och Älvsbyn till näringsministern och föreslog att de som vill starta företag ska få en entreprenörslön i ett år. Det mottogs med intresse av departementet och på torsdagen åker en grupp till Stockholm för att presentera idén för näringsdepartementet.

Matz Engman, som håller i nyföretagande för kommunerna säger att i en högkonjunktur som nu, skapas fler företag i storstäderna. Därför måste man arbeta för att Norrbotten ska skapa nya företag.

– Det blir visserligen många nya anställningar i regionerna under högkonjunkturer, säger Matz Engman, projekt Entre, som arbetar för att få till stånd en så kallad entreprenörslön för företagare i startgroparna.

Nya företag skapas i storstadsregionerna, så nu gäller det enligt Matz Engman att inspirera till nya företag även i våra regioner.

– Näringsdepartementet  har visat ett mycket positivt intresse för vår tanke att ge de som vill, upp till ett års tid en lön för att lugnt kunna testa och driva sin affärsidè, säger han.

Matz Engman berättar att det inte finns några direkta starta-eget-bidrag i dag till de som redan har en anställning och vill utveckla ett nytt företag.

– Vi tycker att staten bör hjälpa till här. En entreprenörslön i ett år kommer att skapa många företag, avslutar Matz Engman, som är projektledare för de fem kommunerna Boden, Luleå, Piteå, Kalix och Älvsbyns nyföretagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista