Luleå prioriteras i Banverksrapport

Luleå är en av åtta orter i landet som ska ingå i det strategiska nätet av kombiterminaler. I går lämnade Banverket över förslaget till regeringen.

Banverket överlämnade i onsdags sitt förslag till strategiskt nät av kombiterminaler till regeringen. De orter som får prioriterade terminaler bör förklaras som riksintresse för att garantera en fortsatt utveckling. Terminalerna ska prioriteras i den framtida planeringen av infrastrukturen.

Regeringen gav förra sommaren Banverket i uppdrag att föreslå ett rikstäckande strategiskt nät med kombiterminaler. I uppdraget ingick också att föreslå vilka villkor som ska gälla för terminalhuvudmän som vill ansluta sig till nätet. Banverket har anlitat Bengt-Ove Birgersson som utredare.

Parallellt har Bengt-Ove Birgersson på regeringens uppdrag utrett landets hamnar, och de hamnar som pekas ut av hamnstrategiutredningen bör ges möjlighet att vara med i nätet om de har kombiterminaler i hamnen, där finns Luleå hamn med som en av landets tio prioriterade hamnar.

Orter som bör ha terminaler enligt utredaren är: Stockholm, Göteborg, Malmö, Hallsberg, Jönköping, Luleå, Umeå och Älmhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista