Tore Karlsson, butiksägare i Nattavaara.

Förstämning i Nattavaara

Det råder förstämning i byn Nattavaara efter onsdagens mord, då en man i 20-årsåldern knivskars till döds. En medelålders man är gripen och anhållen misstänkt för mord. Häktningsförhandlingar kommer under fredagen att hållas vid Gällivare tingsrätt.  

I fastigheten där mordet skett bor ett stort antal thailändska bärplockare. De utländska gästerna har varit mycket omtyckta i byn, där stämningen nu är sorgsen.

-Jag tycker det är hemskt, det är det verkligen. Och jag har tyckt de har varit så lugna och fina, jag kan inte tro det är sant, säger en kvinna i Nattavaara, som vill vara anonym.

Det var vid 22-tiden i onsdags kväll som polisen fick larmet att en man i 20-årsåldern knivskurits i den tidigare stationsbostaden i Nattavaara. När polis och ambulans anlände till fastigheten, där det tillfälligt bor ett stort antal bärplockare, konstaterades att den knivskurne mannen inte visade några livstecken.

En medelålders man är gripen och anhållen misstänkt för mord. Häktningsförhandlingar kommer att hållas på fredagen i Gällivare tingsrätt.

Förhör med den gripne mannen och ett flertal vittnen inleddes under torsdagen. Polisen uppgav då att det har hittats ett knivliknande föremål på platsen och att offret och gärningsmannen har en anhörigrealtion till varandra.

Många av bärplockarna återkommer år efter år till Nattavaara. Tore Karlsson, som har sin butik mittemot fastigheten där mordet ägde rum, säger att det är en sorgsen stämning i byn där thailändarna har varit uppskattade.

– Det har fungerat så bra hela sommaren med dem, det här lägger en sorti över allting, alla har varit så omtyckta. Thailändarna var så jätteglada eftersom de ska åka hem snart och nu är alla bedrövade, säger Tore Karlsson.

Bärplockarna har bott i fastigheten som är belägen mittemot Tore Karlssons butik. Han har träffat flera av dem varje dag.

– En del har jag träffat dagligen och alla sköter sig jättebra, de är trevliga, tackar, är vänliga och tacksamma, så det här är sorgligt. Trots det som har hänt önskar vi att de kommer tillbaka för de har varit en positiv bild i byn, så de är välkomna, betonar Tore Karlsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista