Kräver minister på svar om kraftbråk

Nu måste näringsminister Maud Olofsson (c) agera för att ”lösa hotet mot elförsörjningen i Haparanda”. Det kräver riksdagsledamoten Karin Åström (s) i en interpellation.

Åström vill också veta ”när ministern avser att komma med lagförslag för att förhindra att liknande situationer uppstår i framtiden”.

Bakgrunden till interpellationen är konflikten om elpriset mellan Ekfors Kraft och Haparanda kommun. Bolaget vill höja de fasta nätavgifterna med 33 procent, en prishöjning som kommunen vägrat att godta med hänvisning till att den är olaglig. Ekfors vd Mikael Styrman har tillbakavisat uppgiften och meddelat att alla kommunala fastigheter i norra Haparanda kan bli utan el från och med måndag.

Åström anser att det handlar om en ”akut situation”.

”Om kommunala vattenverk pumpstationer för avlopp, räddningstjänst, skolor och hemtjänst blir utan el blir situationen samhällsfarlig”, säger Åström enligt ett pressmeddelande från socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Kraftbråket i Tornedalen har pågått under flera år, och sedan i fjol höst är 5 000 invånare i Haparanda och Övertorneå utan gatubelysning till följd av tvisten om elpriserna.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista