1 av 2
Gällivare kyrka. Foto: Maritha Mossberg/SR.
2 av 2
Håkan Kohkoinen, bygg-nadsingenjör, Luleå stift.

Energieffektiva kyrkor

Kyrkorna i Luleå stift ska bli mera energieffektiva, utan att skada kulturhistoriska värden. Ett unikt projekt ska kartlägga inomhusklimat i kyrkor för att ta fram den energieffektiviseringen.

I Luleå stift finns ett behov att energieffektivisera, då många kyrkor värms upp med direkttverkande el och är dåligt isolerade. Det är både dyrt för stiftet och dåligt för miljön.

Men i samband med att stiftet ser över sin uppvärmning så vill man även se till att kyrkorna inte skadas när inomhusklimatet förändras. Därför har stiftet nu inlett ett samarbete med Högskolan på Gotland för att kartlägga inomhusklimatet, för att få ett underlag för att ta fram bästa energieffektivisering.

50 kyrkor i Luleå stift ska plockas ut för att delta i projektet. Först besiktigas kyrkorna och inventarier som skulle kunna skadas gås igenom.

Samtidigt monteras mätinstrumenten in, som en gång i timmen mäter temperatur och luftfuktighet. Mätningarna skickas sen till högskolan på Gotland som samlar in informationen och sammanställer den.

Kyrkor är speciella byggnader, och inom Luleå stift finns det flera riktigt gamla kyrkor som inte är byggda för att värmas upp. Vid för hög inomhustemperatur är det framför allt träinventarier som kan skadas genom att de torkar och spricker. Vid lägre temperaturer blir luftfuktigheten högre, och hög luftfuktighet kan skada textilier.

Energimyndigheten bidrar med finansiering till projektet.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista