Haparanda kraftsamlar för elavbrott

Förberedelserna inför ett eventuellt elavbrott på måndag i de norra delarna av Haparanda kommun är i full gång. De flesta reservelverk är på plats för att klara eldistributionen i kommunens lokaler. ”Vi har läget under kontroll och ska provköra samtliga så att vi vet att de fungerar”, säger Tommi Slunga beredskapssamordnare Haparanda Stad.

Det är många som arbetar för att för att eldistributionen ska fungera på måndag om Ekfors kraft beslutar sig för att stänga strömmen till kommunens anläggningar. Anldeningen till att de vill bryta strömmen är konfliken mellan elbolaget och kommunen om höjningen av nätavgifterna.

Ekfors krafts vd Mikael Styrman har sagt att strömmen ska brytas på måndag och därför har reservelverk från hela länet samlats ihop och transporterats till Haparanda. Och Tommi Slunga beredsskapssamordnare anser att läget är under kontroll.

– Vi är förhoppningsfulla och om de tekninska anslutningarna fungerar så ska vi vara bra rustade, säger Tommi Slunga.

Vad det hela kommer att kosta vet inte Tommi Slunga än men utgifterna ska noga bokföras så att det går att utvärdera senare.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista