1 av 3
Polisens avspärrningar vid gamla stationsbyggnaden.
2 av 3
Advokat Bengt Nergård.
3 av 3
Åklagare Ulrika Schönbeck.

Häktades för dråp i Nattavaara

På fredag eftermiddag häktades den 48-årige thailändske man som är misstänkt för dråp inför Gällivare tingsrätt.

Mannen är misstänkt för att ha knivskurit sin 27-årige son till döds i en fastighet i Nattavaara fem mil söder om Gällivare i onsdags kväll.

48-åringen nekar till att han uppsåtligt skulle ha dödat sonen. Advokat Bengt Nergård är den thailändske mannens försvarare.

– Tingsrätten har godtagit försvarets uppfattning att det inte kan vara mord i det här fallet. Mannens uppfattning är att han inte ska dömas varken för mord eller dråp, säger han.

– Inledningsvis har han berättat hur han ser på saken, det har han gjort idag vid häktningsförhandlingen och tidigare åt polisen, säger advokat Bengt Nergård.

Det var i onsdags kväll klockan 22 som polisen larmades till Nattavaara fem mil söder om Gällivare med anledning av att en man i 20-årsåldern blivit knivskuren i den tidigare stationsbyggnaden Nattavaara som beboddes av ett antal thailändska bärplockare. När polis och ambulans anlände konstaterades att den knivskurne mannen inte visade några livstecken.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck kommer att leda den fortsatta förundersökningen.

– Det kommer att upprättas ett tekniskt protokoll över de fynd som polisens tekniker har gjort och vissa av de fynden ska analyseras. En hel del vittnesförhör ska ske med folk som kan ha uppgifter att tillföra utredningen. En rättsmedicinsk obduktion kommer att hållas med den avlidne. Och vi avvaktar resultatet av detta.

Enligt Ulrika Shönbeck har mannen inte uppgett något motiv till dådet.

– Nej, vi vet inte varför det här har hänt, säger hon.

Fastigheten i Nattavaara är avspärrad tills polisens utredning är klar och polisen har tillsamans med Gällivare kommun tagit hand om vittnena som bodde i huset tillsammans med fadern och sonen.

– Från polisens och kommunens sida har ordnats med logi på annat ställe, där har kommunen verkligen varit behjälpliga, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista