Näringsminister Maud Olofsson.

Olofsson kan inte garantera ny lag

Näringsminister Maud Olofsson (c) kan inte garantera att regeringen i höst hinner lägga ett förslag om hur kraftbolag kan tvångsinlösas. ”Sista dagen för att lämna in propositioner är 7 november. Det är på gränsen att vi hinner”, säger Olofsson vid en pressträff i samband med ett ministermöte i Bryssel.

– Vi har ingen lagstiftning i dag som möjliggör tvångsinlösen. Tyvärr har inte den förra regeringen åtgärdat den bristen, säger Olofsson.

Hon anser att den nya regeringen och hon däremot visat handlingskraft genom att beställa ett förslag från Energimyndigheten. Det har kommit in till näringsdepartementet och ska omsättas i en proposition.

– Jag vädjar till Ekfors kraft att tänka på de medborgare som finns i Tornedalen och visa den hänsyn och det sociala ansvarstagande som man bör ta som elkraftsproducent, säger Olofsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista