Kiruna stadshus. Foto: Magdalena Martinsson/SR.

Tyst från nya partierna i Kiruna

De två nykomlingarna i Kirunapolitiken, samelistan och Norrbottens sjukvårdsparti, har inte gjort så mycket väsen av sig under året som gått sedan valet.

Samelistan och Norrbottens sjukvårdsparti är med i den styrande alliansen tillsammans med bland andra det största partiet socialdemokraterna.

Ragnhild Svonni som sitter i kommunfullmäktige för samelistan säger att det är svårt att få igenom hjärtefrågorna.

– Man kan konstatera att det är ganska trögt. Dels är det frågor som inte alltid är så lätta att ta tag i. Men vi är också i ett politiskt klimat som är väldigt dominerat av det största partiet, alltså socialdemokraterna, i vårt samarbete. De driver mycket av politiken och det är svårt att få igenom våra frågor.

Lars Törnman (Kirunapartiet) som är i opposition tycker inte att de nya partierna inneburit något lyft för vården och samiska frågor.

– Idag är de helt tysta och driver inte några frågor.

– Det kan säkert ligga lite i det. Men vi är nya i politiken och det har tagit tid att lära sig hur det fungerar, säger Ragnhild Svonni.

Också Anna-Karin Törmä (Norrbottens sjukvårdsparti), som är kommunstyrelsens andra vice ordförande, hänvisar till att hon och hennes partikamrater är nykomlingar.

– Många upplever säkert att vi inte har märkts och att vi är väldigt tysta. Men nu börjar vi bli varma i kläderna och jag tror att också vi kommer att synas och höras mer framöver.

Lars Törnman anser att det blivit en speciell situation i Kiruna eftersom socialdemokraterna har så stark majoritet att de behåller makten även om de mister ett av samarbetspartierna.

– De partier som profilerat sina särintressen sitter handlingsförlamade, eftersom de inte vågar sticka upp, säger Lars Törnman.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista