Inget fel att ambulans kom först

Det blir inget efterspel eller rättslig prövning på det som ambulanspersonalen anmälde som avvikande då de kom före polisen vid dödsskjutningen i Kangis, Överkalix, i juli.

Ambulanspersonalen skrev i somras i en kritisk rapport, att larmet de fick från SOS var obehagligt. Polis skulle ha kommit först till bilen där den skjutne fördes, ansåg ambulanspersonalen som själva kom dit först.

Ambulanschefen vid ivak i Kalix, Torbjörn Resin, konstaterar nu att alla inblandade, inklusive SOS, trots den tidigare kritiken har gjort sina uppdrag till fullo.

– Det var en mycket speciell situation i och med att den skjutne fördes i en rullande bil, säger Torbjörn Resin ambulanschef i Kalix.

– Normalt ska inte ambulanspersonalen gå in före polisen när skottlossning har skett. Vi har diskuterat den här avvikelsen, och funnit att det normalt inte är några problem för vår ambulanspersonal.

Men nu kördes den skottskadade av privatpersoner i bil från platsen där dramat utspelades i Kangis, Överkalix. Vid Töre kör privatbilen upp ambulansen och den skadade mannen fördes sedan till Sunderby sjukhus.

Ambulanspersonalen tyckte redan när larmet kom till dem från SOS Alarm att det var oroväckande. Det löd:

”Skottlossning, kraftig blödning, går ej att stoppa, ej vid medvetande.”

De fick själva kontakta polisen, från ambulansen, uppger de. Det borde har gjorts rutinmässigt av SOS anser de eftersom det var en farlig situation.

Polisen bad ambulansparet att vara försiktiga och invänta dem, vilket de inte ansåg sig kunna göra eftersom privatbilen körde upp med den skadade till dem.

Nu har berörda inom SOS Alarm och ansvariga inom landstinget och Kalix ivak, diskuterat händelsen och man anser att inget oegentligt har inträffat i rutinerna.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista