Gränsleden Gällivare-Tysfjord. Foto: Michael Johansson

Populär vandringsled Gällivare-Tysfjord

För en månad invigdes en nyrustad vandringsled mellan Ritsem norr om Akkajaure i Gällivare och Tysfjord i Norge. Den så kallade Gränsleden är 43 kilometer lång och bygger på en gammal samisk vandringsled. Cirka 3 000 personer som flydde från nazisterna under kriget från Norge har också vandrat den.

Vandringsleden har rönt mycket stort intresse redan nu, säger Lars Israelsson , Gällivare kommun.

Det har tagit två år att färdigställa vandringsleden. Den går alltså från fjäll till fjord (Sörfjorden i Tysfjord kommun). Den går över vattendrag i båt på fjorden och på högfjäll. Små träplattor med samiska färger märker ut leden som är rösad.

Det finns nu broar och raststugor med toaletter på svensk sida och några sovstugor på den norska sidan.

- Man går högt ,inte genom myrar, och det är en mycket vacker led, fortsätter Lars Israelsson, som är kultursekreterare i Gällivare, och som har provvandrat Gränsleden i grupp.

-Det ska bli gruppvandringar på leden, för att den ska kännas säker. Det är den eftersom vi har guider och båtförare med från Sörkaitums sameby och Gällivare.

- Man får ju också mycket kunskap på det viset och vi konstaterar att det ger jobb till personer i trakten.

- En gruppvandring längs den nyskapade Gränsleden tar 3-4 dagar. Och man bör göra den i mitten på augusti till någon vecka in i september, sen kommer snön och det kan bli besvärligt, eftersom det är mest tält som gäller, avslutar Lars Israelsson Gällivare kommun.

Inger Marklund SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista