Besöksgruvan i Kiruna.

Fler turister under jord

Intresset för att besöka gruvan i Kiruna ökar. Underjordsturisterna var 2000 fler i sommar jämfört med förra sommaren. Orsaken är stadsflytten enligt Pekka Salomonssom, vd för Kiruna Lappland.

Under juni, juli och augusti åkte 10 300 turister ner till visningsgruvan på 540-metersnivån i Kiruna. Det är 2000 fler än förra sommaren.

- Jättemånga är nyfikna på hur och varför man ska flytta Kiruna. Då vill man ta sig ner under jord för att få mer kunskap, säger Pekka Salomonsson.

Stadsflytten har fått ganska stort utrymme i media ute i Europa. Och det märks på de utländska gästerna.

- Där har det framställts som att Kiruna ska falla ner i en grop. Och då vill folk komma hit och titta innan Kiruna försvinner i gropen. Det är en negativ marknadsföring som vänts till en positiv, eftersom det blir ett väldigt stort intresse för att resa hit, säger Pekka Salomonsson.

Turisterna står för de allra flesta besöken hos LKAB. Men Britt-Louise Larsson som har hand om besöken säger att intresset från företag och skolor också ökar mycket.

Förra året hade gruvföretaget totalt 23 000 besökare i Kiruna. Hittills i år är man uppe i 21 600.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".