Söker inte pengar för kvinnojour

Alla kommuner i länet har sökt pengar från länsstyrelsen för två års verksamhet till sina kvinnorjourer. Enda undantaget är Arvidsjaur och Arjeplog. Där finns det inga kvinnojourer och man har heller inte heller sökt pengar för att starta någon verksamhet

I Arjeplog säger socialnämndens ordförande att en ny socialnämnd och avsaknaden av en socialchef under längre tid är orsaken till att de inte lyft frågan. Han menar också att det är svårt att ordna ett anonymt ställe för jouren. Men att en kvinnojour är på gång i Arjeplog.

Kvinnojouren i Luleå får ganska ofta ta emot hjälpsökande kvinnor med barn från inlandet. Därför har dom uppmanat dessa kommuner att söka pengar och starta kvinnojourer.

Bo Åberg, som är relativt ny som socialnämndens ordförande (s) i Arjeplog, säger att

- Vi har fått uppmaningen från kvinnojouren i Luleå att söka starta kvinnojour här och att söka pengar från länsstyrelsen , men vi har varit för kort om folk för att ta tag i det, säger socialdemokraten Bo Åberg, som är relativt ny som socialnämndens ordförande i Arjeplog.

- Jag går faktiskt med papper som handlar om det här i min väska. Vi har diskuterat det informellt och ska försöka ordna något ställe för hotade kvinnor och barn. Men det är svårt också att hitta ett lämpligt ställe ,eftersom det här handlar om ett samhälle där det är svårt att kunna hålla anonymiteten, säger Bo Åberg.

Det finns kvinnor i Arjeplog som är intresserade av att arbeta i en kvinnojour. Det vet Bo Åberg och han säger att de ska försöka arbeta fram något tillsammans.

Länsstyrelsen delar ut närmare 6 miljoner kronor på två år till kommuner som utvecklar kvinnojourer eller brottsofferjourer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".