Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora förändringar av älgjakten

Det kan komma drastiska förändringar i förutsättningarna för älgjakten i hela landet. Nuvarande licensjakt föreslås slopas helt, istället upprättas lokala viltförvaltningsområden, upp till 300 områden i hela landet.

De nya förslagen till en förändrad älgjakt kommer från Jan Hyttring som gjort en utredning på uppdrag av jordbruksdepartementet.

- Vi har plockat bort alla olika licenser och ersätter det med viltförvaltningsområden, som kommer att ha en styrelse och som kommer att göra förvaltningsplaner, säger han.

Treåriga förvaltningsplaner som ska bygga på färsk information från bland andra skogsstyrelsen om markskador orsakade av älg ska delvis bestämma hur många älgar som får fällas. Viltförvaltningsområdena ska ledas av en styrelse med elva ledamöter.

- Orsaken till att jag har föreslagit så stora, är att det verkligen ska bli god kännedom om området och att det ska komma in så mycket fakta som möjligt, förklarar Jan Hyttring som gjort utredningen.

Han föreslår också i sin utredning att fällavgiften för älg avskaffas helt.

- Jag höjer jaktkortsavgiften istället med 100 kronor och så slussar jag pengarna bakvägen till länsstyrelsens adiministration, säger han.

Det är osäkert när en förändring i älgjakten kommer att ske. Utredningen är överlämnad till jordbruksdepartementet och eventuella remissvar ska begäras in och behandlas innan älgjakten förändras.

- Det som avgör hur området ska se ut är att utgå från älgens beteende, påpekar Jan Hyttring.

Samerna är kritiska till älgjaktsutredningen. Anders Kråik är vice styrelseordförande i Sametinget.

- Det behövs inte, i vart fall inte inom samebyarnas områden, större älgskötselområden. Och speciellt inte med tvingande verkan att man tvingas ingå, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".