Krögare dömdes till villkorligt och böter

Luleåkrögaren som drev Il Lardo och Thomas kök och catering, dömdes i dag av Luleå tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 10 000 kronor. Hans medhjälpare, en 36-årig man med förflutet i 12 bolagskonkurser, får näringsförbud i åtta år och åtta månaders fängelse. Han döms också för fler brott, bland annat narkotikabrott.

Båda männen fälldes för brott mot aktiebolagslagen och osant intygande. Rätten menar att de har försökt dölja vem som har företrätt restaurangerna i samband med en stor konkurs och upprättat falska köpehandlingar.

Den välkände Luleåkrögaren, slipper alltså fängelse. Han förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare, förutom för några smärre trafikförseelser.

Åklagaren hade yrkat på maxstraff för näringsförbud, tio år, för den andre mannen, men nu blev det åtta år. 36-åringen, som tros ha agerat som så kallad målvakt åt Luleåkrögaren, det vill säga tagit på sig företagen när de var konkursmässiga, hade också andra åtal att svara för. Han erkände i princip alla brott det vill säga olovlig körning, rattfylleri och två narkotikabrott . Han dömdes till sex månaders fängelse, men eftersom han förverkat en tidigare villkorlig dom, blir det åtta månaders fängelse sammanlagt.

Under rättegången nekade båda männen till brott. De hävdade att de hade för avsikt att driva restaurangerna tillsammans. 36-åringen skulle äga och Luleåkrögaren skulle överlåta dem och bara sköta dagliga verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".