Håkan Gyllbring.

Jaktturism är en framtida näring

Jaktturism kan bli en viktig näring på landsbygden i framtiden. Det tror Hushållningssällskapets Håkan Gyllbring, som i en förstudie sett att potentialen är stor och att i ett samarbete med andra länder kan förutsättningarna förbättras.

Håkan Gyllbring tror inte att en utökad jaktturism kommer inte att innebära att vildmark och fjäll överexploateras.

– Tittar man på de riktigt etablerade destinationerna, som Afrika till exempel, är det inget massflöde av jägare, och tittar man på våra landsända är det kostsamt att ta sig hit och lurigt att hitta hit. Jag bedömer att jaktturismen definitivt kan växa här uppe, och det finns inget problem med överexploatering, säger Håkan Gyllbring, jaktturismrådgivare vid Hushållningssällskpet.

Hur stor är risken att man skjuter för mycket?
– Det är en av huvuddelarna i det här utvecklingsprojektet. Vi ska jobba långsiktigt, hållbart och med helt nya inventeringsmodeller som våra entreprenörer ska kunna använda i sitt dagliga arbete.

Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten har i samarbete med SLU och med stöd av EU och länsstyrelserna gjort en förstudie i ämnet jaktturism i Sverige, Finland, Island, Skottland och Kanada.

Håkan Gyllbring tror att norra Sveriges entreprenörer och myndigheter kan dra nytta av de andra ländernas erfarenheter, och genom marknadsföring. För de norrbottniska jaktturismföretagen handlar det också om samarbete och nya metoder för att utveckla näringen.

- Framför allt handlar det om att utveckla affärskoncept baserade på nordeuropeisk jaktkultur. Der handlar om att utveckla miljön för jaktturismen, bland annat genom att undanröja hinder för våra företagare, säger Håkan Gyllbring.

Ingen jättestor näring totalt sett alltså, men vad kan det innebära för landsbygden?
– Det här är jätteviktigt för landsbygden, och det handlar inte bara om de stora etablerade aktörerna, utan även om små traditionella landsbygdsföretagare som kan få en möjlighet att differensiera sig och hitta nya ben att stå på. 

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".