Esrange

Satsar på klimatkoll från rymden

Rymdbasen Esrange utanför Kiruna ska hjälpa till att göra säkrare prognoser för klimatförändringarna. Det är Rymdbolagets plan med den nya satelliten Steam som kan mäta vattenånga.

- Det här är mätningar som saknas i de globala modellerna om hur jorden kommer att påverkas framöver, säger Anna Rathsman, informationschef på Rymdbolaget.

Tanken är att Esrange ska kommunicera med satelliten och ge uppgifterna om vattenånga till klimatforskarna.

- När man tittar på hur mycket varmare jorden kommer att bli framöver är det väldigt beroende på hur mycket vattenåga som finns på olika höjder i atmosfären. Och det har man inga data på idag, man gissar bara. Det är alltså en enormt stor osäkerhetsfaktor där, säger Anna Rathsman.

Tekniken för satelliten finns delvis redan och man tittar just nu på hur instrumentet ska se ut. Men än saknas pengar till hela projektet. Rymdbolaget lobbar hos politiker, forskare och företag.

- Satelliten skulle kunna vara i drift om tre-fyra år om man bara bestämmer sig, säger Anna Rathsman.

En annan plan för Kirunabasen är att styra en satellit som ska titta nära på jorden, för försvarets räkning.

- Det finns önskemål från Försvaret om en egen oberoende observationssatellit som kan titta när vi i Sverige vill, hur ofta vi vill och var vi vill.

Det är enligt Anna Rathsman extra viktigt vid händelser som tsunamin eller stormen Gudrun.

Satelliten beräknas kunna vara uppe om tre år och ska också kunna användas av myndigheter som Räddningsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".