Dålig kunskap om virus

Svenska föräldrar har i allmänhet dåliga kunskaper om de virus som orsakar livmoderhalscancer och kondylom, könsvårtor. I en undersökning gjord vid Karolinska institutet hade i genomsnitt 24 procent av föräldrarna till barn i åldern mellan 12 och 15 år hört talas om dessa virus, humant papillomvirus som förkortas HPV.

Sedan i våras ingår ett vaccin mot HPV i högkostnadsskyddet för flickor i åldern 13-17 år. Många landsting har dock valt att avvakta med att införa en allmän vaccination i väntan på Socialstyrelsens utredning om vaccinet bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Undersökningen ingår i en stor sexualvaneundersökning bland 40 000 kvinnor och män. Den visar att 64 procent av föräldrarna skulle kunna tänka sig att låta vaccinera sina flickor även om det kostar en slant, medan 13 procent endast vill vaccinera sina döttrar om det är gratis.

Sedan det första vaccinet mot livmoderhalscancer godkändes har ungefär 15 000 flickor vaccinerats.

- De flesta som vaccinerar sig är mellan 15 och 20 år, säger professor Pär Sparén på Karolinska institutet till TT.

Vaccinationen bör ske före sexdebuten eftersom HPV är en sexuellt överförbar sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".