Riksdagsman Leif Pettersson (s) presenterade skuggbudgeten i Luleå. Foto: Carin Sjöblom.

En alternativ (s)kuggbudget

På fredagen presenterade oppositionen en skuggbudget till den budget som regeringen och finansminister Anders Borg presenterade för ett par veckor sedan. Socialdemokraterna kritiserar den borgerliga regeringen för en oansvarig ekonomisk politik och att det senaste året lett till ökade orättvisor och varit ett förlorat år för Sverige.

Enligt den socialdemokratiska riksdagsmannen Leif Pettersson från Norrbotten handlar deras förslag till budget om rättvisa, att ta ansvar och att Sverige måste dra nytta av den högkonjunktur som råder för att få en bättre utveckling på sikt bland annat när det gäller jobben.

Förutom satsningarna på högskolan, samt forskning och utveckling för småföretag vill socialdemokraterna sänka de sociala avgifterma för alla företag. De vill också lånefinansiera de två stora vägprojekten i södra Sverige, östra länken och norra länken, och det för att ge utrymme för 25 miljarder till andra projekt som exempelvis Norrbotniabanan.

Det talas också om ett investeringsstöd till bostadsbyggande i kommuner där det är bostadsbrist. Även till kulturen föreslås en hel del extra anslag. Bland annat vill socialdemokraterna återinföra fri entré på alla statliga muséer.

Men det finns inga klara besked om hur alla satsningar ska finansieras.

Det enda löfte som ges är att arbetslöshetsförsäkringen ska återställas till 80 procent av lönen för 80 procent av de arbetslösa om socialdemokraterna återfår regeringsmakten 2010. Samtidigt vill partiet sänka egenavgifterna till a-kassan.

Partiet vill även förbättra situationen för pensionärerna, samtidigt som löntagarna får räkna med höjda inkomstskatter. Alltså kommer även många lågavlönade att få vara med och betala socialdemokraternas föreslagna satsningar.

Men partiet är också självkritiskt till den tidigare förda politiken. Det gäller inte minst skolpolitiken som inte lyckats ge alla elever fullständiga betyg.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".