Journalistförbundets ordförande Agneta Linblom Hulthén. Foto: Leif Gustavsson.

Public service-journalister utan avtal

Förhandlingarna mellan Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen inom public service, SRAO, avbröts på fredag eftermiddag utan att parterna kunnat enas om ett nytt avtal. Journalistförbundets styrelse ska nu diskutera hur förbundet ska agera vidare i frågan.

En av tvistefrågorna mellan parterna handlar om huruvida man ska tillåta en ny form av visstidsanställningar.

SRAO påpekar i en kommentar på sin hemsida att denna anställningsform infördes i Lagen om anställningsskydd i juli 2007 och SRAO har infört den i avtalen med Sif och SACO den 10 maj 2007. SRAO eftersträvar och ser det som nödvändigt för företagens verksamhet, att man har samma anställningsformer och villkor för alla medarbetare inom respektive företag oberoende av facklig tillhörighet.

- Tyvärr kan jag bara konstatera att vi har gjort allt vi kan för att undvika en konflikt inom public service men SRAO ville varken diskutera ett kort avtal eller möjligheten att försöka lösa frågan om anställningstryggheten i en arbetsgrupp. Jag har förklarat att vi finns tillgängliga om SRAO vill fortsätta att diskutera, men det är nu upp till dem att ta ett sådant initiativ, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i ett uttalande på förbundets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".