Illustration av det vinnande förslaget till ny sametingsbyggnad i Kiruna.

Parlamentet blir första pusselbiten

Sameparlamentet blir viktig pusselbit i Kirunas utveckling mot nordväst. Det enades LKAB, Kiruna kommun och Sametinget om på fredagen.

Arkitekten Hans Murman, som ritat nya parlamentsbyggnaden, presenterade sina förslag ur den kommande tomtutredningen. Alla parter var måna om att hitta en bra lösning för placeringen av sameparlamentet, trots problematiken kring sprickutbredningen som hittills fördröjt byggstarten.

LKAB, Kiruna kommun och Sametinget kom överens om att tomten vid Matojärvi idrottsplats var det bästa alternativet. Då hade man tittat på en mängd olika kriterier som exempelvis mikroklimat, närhet till kommunikation och service, vegetation, trafikangöring och marklutningsförhållanden.

I ett pressmeddelande skriver Sametinget att tomten vid Matojärvi ger utblickar åt alla håll från den nya parlamentsbyggnaden. Att man kommer att se ut över skogslandet och Torne älv, fjällkedjan, naturvidderna mot norr och det nya Kiruna centrum som kommer att växa fram på Luossavaaras sluttning. Samtidigt kommer parlamentet att bli ett vackert blickfång från Norgevägen och den nya järnvägsstationen.

Kommunstyrelsen kommer i början av november att fatta beslut om att ge berörd förvaltning i uppdrag att se över detaljplanen för det aktuella området. Detta under förutsättning att markundersökningarna och Vägverkets definitiva besked är positiva.

Vid mötet medverkade Göran Olofsson, LKAB, Hans Murman, Murman Arkitekter, Lennart Thelin, LKAB, Bengt Sevä (skogssamerna), Sametinget, Ulla Barruk-Sunna (kanslichef), Sametinget, och Kenneth Stålnacke (s), Kiruna kommun.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".