Drograttfyllerister återfaller ofta

Fler än två av tre återfaller i drograttfylleri, och det är fyra gånger så många som alkoholrattfulla.

Sedan nolltoleransen för drograttfylla infördes 1999 griper polisen tio gånger fler för brottet.

Män dominerar bland både alkohol- och drograttfyllerister; ungefär 90 procent respektive 85 procent. Återfallsfrekvensen är dock densamma för kvinnor och män.

Det här visar en undersökning som en forskargrupp vid Rättsmedicinalverket i Linköping gjort, och efterlyser nu vård i stället för straff för att bryta återfallen.

Forskarna har undersökt laboratoriets analyser åren 2001-2004 av rattfyllerier med alkohol, narkotika och narkotikaklassade läkemedel.

Före lagen med nolltolerans gjordes 600-800 droganalyser om året. Sedan har polisen skärpt sin vaksamhet och 2004 testades 7 000 blodprov för misstänkt drograttfylleri. I fjol gjordes 10 000 analyser.

Återfallen med narkotika visar sig vara 68 procent, jämfört med 14 för alkoholrattfylleri och 17 procent i den lilla grupp som kört med narkotikaklassade läkemedel i kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".