Krav på att få finska digitaltevesändningar

Drygt 60 000 finsktalande i Norrbotten kan sedan förra månaden inte längre se de finska tevesändningarna. Finska föreningen i Kiruna har proteseterat mot det här och flera riksdagsledamöter har nu engagerat sig i frågan.

- Riksdagen och regeringen har ett särskilt ansvar för Norrbotten eftersom vi har förvaltningsområdena för finska och sverigefinnar där, säger Siv Holma, norrbottnisk riksdagsledamot för vänstern.

När Finland i september gick över till digitala tevesändningar förlorade stora delar av Norrbotten möjligheten att se på finska Yles tevesändningar. Anledningen är att den digitala signalen som ersattes den analog inte är lika stark och därför inte når lika långt in i landet.

Det finns ett avtal mellan Finland och Sverige om att tittare kan utnyttja det så kallade överspillningen över landets gränser.

- Riksdagen och regeringen har ett särskilt ansvar för Norrbotten eftersom vi har förvaltningsområdena för finska och sverigefinnar där, säger vänsterns Siv Holma apropå att hon är på väg att lägga fram en motion om att det borde avsättas pengar för att få in det finska teveutbudet i digitalnätet.

Centerns Stefan Thornberg från Luleå som också sitter i riksdagen anser att det bör skrivas in i publicservieavtalen i respektive länder att kanalerna ska kunna ses på andra sidan riksgränserna.

- De kanaler som nu är public serviceteve ska kunna ses utan kostnad med samma upphovsrätt i de nordiska länderna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".