Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Flodpärlmusslan till höger är njurformad och har brunsvart färg. Musslan till vänster är en allmän dammussla, mer oval och brungrön till färgen. Foto: Tomas Lindberg, Länsstyrelsen i Norrbotten.

Ingen bra plats för hotad mussla

Vattnet i Torneälven och dess biflöden är inte tillräckligt bra för att den fridlysta och hotade flodpärlmusslan ska trivas där. Personal från länsstyrelsen har letat efter flodpärlmusslor i hela Tornedalen under sommaren utan att hitta några musslor på den svenska sidan av älven.

Det handlar om ett samarbetsprojekt mellan Finland och länsstyrelsen i Norrbotten. Bara en plats längs Torneälven, som ligger nordväst om Övertorneå, var känd innan inventeringen drog igång.

Tomas Lindberg är projektledare på länsstyrelsen i Norrbotten, och han säger att det har varit ett bra projekt, trots att flodpärlmusslor bara hittades på en ny plats, öster om Pello i Finland.

- Det är ändå en lyckad inventering fast vi inte lyckades hitta flodpärlmussla i området. Det ger en indikation om områdets kvalitéer idag.

Flodpärlmusslan har ett njurformat skal och är mörkbrun till färgen. Som liten mussellarv sitter den fast på gälarna på lax eller öring under sin första vinter, och den kan bli över 200 år gammal.

Tidigare fiskades musslorna på jakt efter pärlor men även skogsbruket har varit ett hot eftersom de är känsliga för påverkade vattendrag.

- Bilden som sådan är att det finns mycket störning i området. Det är framför allt skogsbruk och skogsdikningar som har påverkat väldigt negativt, säger Tomas Lindberg efter inventeringen.

Han säger också att framtiden för flodpärlmusslan i Torneälven ser ganska dyster ut.

- Det är ganska sargade vattendrag så det är en lång process att få det där att fungera. I hela länet ser det betydligt bättre ut. Där har vi många vattendrag som har livskraftiga populationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".