Skotten i Överkalix behandlas i Umeå

På måndagen inleddes tingsrättsförhandlingarna mot den man som står åtalad för mord efter att ha skjutit ihjäl en man utanför Överkalix i somras. Av säkerhetsskäl hålls rättegången i säkerhetssalen i polishuset i Umeå. Säkerhetsåtgärderna var omfattande när rättegången inleddes i morse.

Det var natten mellan den 14 och 15 juli som två män började slåss utanför hotellet i Överkalix. De skildes åt av kamrater och en polispatrull, men ett par timmar senare dök den ene mannen, 28-åringen upp vid den andres 37-åringens hus.

37-åringen har känt sig hotad och har på morgonsidan sett till att sambo och barn lämnat huset. Han tar fram en magnumrevolver som han inte har nåt tillstånd för, och väntar i en husvagn intill huset.

Vid 06-tiden på morgonen kommer 28-åringen och några kamrater till huset. Dom går runt huset och slår sönder ett fönster. 37-åringen känner sig trängd i sitt gömställe och tar sig ut. Några ögonblick senare har han skjutit sin antagonist med två skott. I självförsvar, hävdar han.

28-åringen förs till sjukhuset i Kalix men där dödförklaras han. Den åtalades försvarare, Jan Wennerbrandt, motsätter sig brottsrubriceringen ”mord”.

Rättegången som kommer att pågå under fyra dagar hålls i säkerhetsalen i Umeå. Alla åhörare visiterades innan de släpptes in i rättegångslokalen. Åklagare Thor Bertil Mjörnerud har tidigare sagt att rättegången hålls i Umeå av säkerhetsskäl. Några fler detaljer får vi inte.

Åklagare Mjörnerud yrkar på att 37-åringen döms för mord. 37-åringen är åtalad för mord, grovt vapenbrott och häleri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".