Gott om smågnagare i fjällen

Det verkar vara mer gott om fjällämlar och andra smågnagare i fjällen i år än vad det har varit på länge, något som kan bli betydelsefullt för flera andra djur. Tomas Hansén jobbar som naturbevakare åt länsstyrelsen i Gällivare och han säger att det är gott om smågnagare i år.

- I år har det varit bättre än på flera år. Jag har jobbat ungefär fem år som naturbevakare och det här är nog det bästa året sedan jag började jobba, säger Tomas Hansén som även har sett en del tecken ute i naturen på att det finns mycket smågnagare.

Varje år sätter länsstyrelsen ut runt 2000 fällor i Stora sjöfallets nationalpark för att mäta förekomsten av sork och lämmel. Det här gör man vid två tillfällen varje år. Tre dagar veckan efter midsommar och tre dagar i början av hösten. Runt fyrahundra sorkar fastnade i fällorna i årets höstmätning.

- På våren har man sett lämlar som springer på snön och ganska mycket fjällabbar och vråkar, så man har anat att det kanske håller på och blir lite mer.

Fler smågnagare innebär goda tider för flera andra djur som till exempel vråkar och ugglor. Fjällräven är särskilt beroende av att det finns mycket smågnagare eftersom den inte får ungar annars.

Många forskare tror att sorkarna blir färre under år när marken varit istäckt på vintern eftersom de då får svårt att hitta mat. Så har det visserligen varit på många håll i år men forskarna är inte helt överens om varför smågnagarantalet varierar. Och Tomas Hansén säger att det också varierar från plats till plats.

- På en sådan där fångstlinje kan vi få ganska bra med sork och inte så långt därifrån kan det vara mycket sämre. Förekomsten av sork verkar vara väldigt lokal.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".