Arbetslösheten sjunker i Norrbotten

Arbetslösheten minskade i samtliga kommuner i Norrbotten och uppgick i slutet av september till drygt 5 600 personer, eller 3,5 procent. Det var 1 000 personer färre än i augusti och 1 000 färre jämfört med samma tid för ett år sedan, enligt nya siffror från länsarbetsnämnden.

Arbetslösheten sjönk i samtliga av länets kommuner. Den lägsta arbetslösheten uppmättes i Jokkmokk, Arjeplog och Boden.

Under årets nio första månader har 22 500 personer har fått arbete. Samtidigt har nästan 12 500 lediga arbeten anmälts till länets arbetsförmedlingar, drygt 400 fler än under samma period 2006. Närmare 1 100 platser anmäldes under september jämfört med drygt 900 under samma period i fjol.

Fler varsel

Statistiken från länsarbetsnämnden visar också att fler varslats under 2007. Under september varslades 69 personer om uppsägning. Hittills i år har varsel drabbat 939 personer, närmast en fördubbling från samma period i fjol. Till stor del beror ökningen på att drygt 300 personer varslades från det arbetsmarknadspolitiska programmet ”Gröna Jobb” i början av året.

Den öppna arbetslösheten i Norrbotten omfattade nästan 5 700 personer, vilket motsvarar 3,5 procent av befolkningen mellan 16-64 år. Det var en minskning med drygt 900 personer jämfört med motsvarande tid 2006.

Fler kvinnor än män är arbetslösa

Trenden med en lägre öppen arbetslöshet bland män än bland kvinnor fortsatte både till antal och procentuellt. Nästan 2 700 män, 3,2 procent, och 3 000 kvinnor, 3,9 procent, var öppet arbetslösa.

Arbetslösheten för ungdomar var något lägre i september jämfört med samma tid 2006. Färre ungdomar deltog också i program med aktivitetsstöd eller hade arbete med stöd. Däremot ökade gruppen unga som varit arbetslösa under lång tid.

Den öppna ungdomsarbetslösheten ökade i sex kommuner jämfört med september 2006. Högst var den i Älvsbyn, Kalix och Överkalix och lägst i Pajala och Övertorneå.

Den största ökningen bland unga kvinnor skedde i Haparanda som ökade från 12 till 33 personer. Många av dessa unga kvinnor kommer från tillfälliga arbeten inom handel och vård. För unga män ökade antalet arbetslösa i tre kommuner, Gällivare, Arvidsjaur och Kalix. I Övertorneå och i Kiruna var arbetslösheten för denna grupp lägre än riksgenomsnittet.

Allt färre är inskrivna i program. Antalet personer i program med aktivitetsstöd uppgick i slutet av augusti till 2 640, i stort sett en halvering från samma tid i fjol. I arbete med ekonomiskt stöd, bland annat lönebidrag, anställningsstöd och plusjobb, sysselsattes nästan 4 600 personer, en minskning med 920 jämfört med september 2006.

Den sammanlagda arbetslösheten, öppet arbetslösa, arbetssökande i program och anställda med stöd, har sjunkit. I september var det 12 800 personer vilket var 4 500 färre än samma tid i fjol.

Drygt 1 000 personer deltog vid månadsskiftet i den nya Jobb- och utvecklingsgarantin medan endast 9 personer fanns i insatsen Instegjobb, som vänder sig till nyanlända utrikes födda1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".