Hemängsskolan i Sunderbyn får inte koka sin egen lingonsylt

Det kan bli syltkok på Hemängsskolan

I över 15 års tid har barnen på Hemängsskolan i Sunderbyn kokat sin egen lingonsylt av bär de själv plockat. Men nu är det stopp. Samma dag som bären skulle plockas fick de besked att de inte skulle få göra sylt.

– Om man kokar sylt i en skola och ska förvara den så behövs ett kylrum. Det är livsmedelslagen som sätter stopp, säger kostekonom Karin Nilsson

Nej, något syltkok blev det inte på Hemängsskolan i år. Bären plockade men såldes och gick till klasskassan. Annars skulle bären ha rensats av elever och lärare och sedan lämnats till kökspersonalen som kokat sylt, så har det varit de senaste 15 åren. Men inte i år.

Brist på ett förvaringsutrymme som är kylt är anledningen till att ledningen nu satt stopp. Dessutom kan det ju komma in en myra eller en spindel med bären in i köket och det skulle ju vara förödande.

Karin Westerberg som är lärare på skolan och berättar att barnen blev ledsna när det inte blev något syltkok i år.

Men det kan finnas en lösning. Luleå kommuns skolchef Sture Bryggman säger att de ska titta på problemet ordentligt innan de förklarar hur det ska vara.

– Men vi borde hitta en lösning, säger Sture Bryggman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".