Restaurangslarv ska kartläggas

Egenkontrollerna av temperatur på mat är det som restaurangerna slarvar mest med. Det visar miljöinspektörernas kontroller. Därför samordnar Livsmedelsverket under nästa år ett projekt som går ut på att kartlägga temperaturförhållanden på mat, från råvara till färdig produkt.
Om ett livsmedel förvaras i fel temperatur under för lång tid ökar risken för bakterier och därmed också risken för matförgiftning. Det är hur och i vilken temperatur som maten på restauranger och storkök förvaras och tillagas som Livsmedelsverket vill kartlägga. Det ska göras genom att man riktar miljöinspektörernas kontroller till särskilda produkter, så att resultaten i de olika kommunerna går att jämföra. Drygt hälften landets kommuner deltar i projektet. I Norrbotten är 9 av 14 kommuner med. De kommuner som anmält sig till projektet är: Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Kalix, Kiruna, Luleå, Piteå och Älvsbyn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".