Kiruna stadshus påverkas snart

Kiruna stadshus kan komma att påverkas av LKAB:s gruvbrytning redan om sex år, 2013. Mätningarna och sprickprognosen för Kiruna visar att det på vissa områden spricker upp snabbare och över större områden än vad man tidigare trott.

– De senaste resultaten visar på att vi har ett något snabbare förlopp i det södra området än vad vi har förväntat oss, säger Christina Dahnér som är ansvarig för bergmekanik vid LKAB.

Mätningarna visar att det expanderar och rör sig mot Nikkaluoktavägen snabbare än vad man trott. Här finns ingen privat bebyggelse men vägen kommer troligen att beröras tidigare än beräknat. Det har också gjorts en grov prognos för sjömalmsdelen och här väljer LKAB att lägga det absolut värsta scenariot i prognosen för sjömalmen.

– Vi har väldigt svårt att uppskatta tidsförloppet där, emellan brytningen och att saker och ting faktiskt kommer att ske. Prognosen ligger med tanke på år 2013, säger hon.

I området vid Gruvvägsviadukten och upp mot stadshuset i Kiruna, har förändringar i berget skett på ett större område än vad som troddes ske.

– Så det finns en risk att vi tangerar stadshuset mot år 2013.

Det här innebär att en flytt av stadshuset kan tidigareläggas.

– Det kan vara något som bör diskuteras, hur man ska förhålla sig till stadshuset, konstaterar Christina Dahnér.

LKAB kommer att utöka sitt område för direkta mätningar av rörelser i berget och även sätta ut fler mätinstrument eftersom områden med små rörelser tenderar att växa till större områden.

– Vi måste expandera vårt eget mätsystem ganska rejält för att verkligen ha täckning på alltihop, överallt, menar hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista